Komunikat dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej w sprawie materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający na egzaminie maturalnym w 2021 roku.
Procedury sanitarne dla zdających egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie (EPKwZ) i egzamin zawodowy (EZ) w sesji zimowej (styczeń – luty) 2021 r.
Obserwujemy ostatnio wyraźny boom na pracowników w branży turystyczno-hotelarskiej. Ale czy wiesz, że na 100 przewodników ze znajomością języka angielskiego przypada tylko 3 władających językiem rosyjskim?
Rosja i byłe republiki radzieckie to ogromny rynek pracy. Dlatego też coraz więcej polskich jak i zachodnich firm otwiera tam swoje przedstawicielstwa...
Przedmiotem zamówienia jest wykonanie na podstawie przedmiaru robót i rysunków stolarki okiennej robót budowlanych w zakresie wymiany stolarki okiennej (51 szt.) w budynku Zespołu Szkół Ekonomicznych Nr 2 w Krakowie na os. Spółdzielczym 6.
Dotyczy: postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego na „Wymianę stolarki okiennej w budynku Zespołu Szkół Ekonomicznych Nr 2 w Krakowie na os. Spółdzielczym 6"
Informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego pn.:
„Wymiana stolarki okiennej w budynku Zespołu Szkół Ekonomicznych Nr 2 w Krakowie na os. Spółdzielczym 6"
Numer postępowania: ZSE2/ZP/1/21
Większości z nas wydaje się, że doskonale wiemy co jeść, jak jeść, w jakich porcjach. Myślimy, że zjedzenie śniadania, przekąski, obiadu, czy kolacji, to sprawy nad którymi nie musimy się długo zastanawiać. Jednak...
Zdrowe odżywianie spełnia niezwykle istotną rolę w życiu ludzi. Tylko wtedy kiedy dostarczamy naszemu organizmowi właściwych składników pokarmowych możemy się właściwie rozwijać i pracować.
Wszyscy producenci żywności w Polsce muszą spełniać odpowiednie wymogi sanitarno-higieniczne, organizacyjne i techniczne, określane przez standardy dobrej praktyki produkcyjnej-GMP oraz dobrej praktyki higienicznej-GHP.
Witaminy są to organiczne związki chemiczne regulujące przebieg procesów przemiany materii, dostarczane organizmowi w pokarmach roślinnych i zwierzęcych lub w postaci gotowych leków.
Pojawiające się na początku czerwca truskawki, będące smaczną zapowiedzią lata, cieszą nas nie tylko słodkim, odurzającym zapachem, kuszącym wyglądem i podniecającym smakiem, lecz także gwarantują zdrowie i korzystny wpływ na organizm.
Prezentacja z wykładu dla młodzieży, który odbył się 9 XI 2012 r. na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Przyczyną powstawania nowotworów w 30 - 40% jest sposób odżywiania. Autorem prezentacji jest prof. dr hab. Teresa Leszczyńska.
Mimo opracowanych norm żywienia człowieka i zaleceń zdrowego żywienia wiedza o prawidłowym żywieniu nie jest powszechnie znana. Badania naukowe potwierdzają, że niedobory wielu składników pokarmowych są dziś poważnym problemem.
Prawidłowe żywienie powinno dostarczyć odpowiednich ilości składników pokarmowych i energii. Prawidłowo zestawiona dieta jest gwarancją optymalnego przyrostu masy i wysokości ciała, zapewnia sprawność umysłową i fizyczną oraz dobry ogólny stan zdrowia.